BERAS a inițiat schimbări în privința agriculturii ecologice de reciclare și a societății în multe regiuni ale Europei. Lansat ca proiect Interreg în 2003, experiența adunată în urma transformărilor sistemelor alimentare a fost utilizată mai departe de Națiunile Unite.

 

De ce avem nevoie de transformarea sistemelor alimentare

Din ultimul șir de rapoarte a reieșit că având în vedere nivelul ridicat de agrochimicale și toxine găsite în alimente, tot mai mulți consumatori se îndreaptă către produsele organice certificate pentru a evita riscurile de sănătate asociate cu expunerea la chimicale. Pesticidele și fertilizatorii reduc calitatea solului și conținutul de nutrienți, amenințând în același timp biodiversitatea. O formă de agricultură mai prietenoasă cu mediul este necesară pentru a reduce volumul de chimicale utilizat pe recolte și pentru a proteja mediul. Pentru a implementa agricultura ecologică, este necesar un alt sistem alimentar.

Această transformare a practicilor agriculturale ecologice și a sistemului alimentar sustenabil a fost și este implementat de Fundația Internațională BERAS (Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society / Societatea și Agricultura Eclogică Reciclată Baltică). Fundația este construită pe baza a 3 concepte, fiecare desemnat să abordeze un domeniu specific al sistemului alimentar pentru a converti sistemul agricultural în scopul realizării unei rețele alimentare sustenabile de la fermier la consumator. Jostein Hertwig, CEO al Fundației Internaționale BERAS precizează  că ”BERAS nu este numai un sistem alimentar, ci este un un sistem alimentar cu o vedere de ansamblu”.

Acest sistem alimentar a fost dezvolat de parteneri internaționali din jurul Mării Baltice încă din 2003. În faza incipientă fundată de Interreg IIIB, o serie de institute de cercetare din Suedia, Finlanda, Estonia, Polonia și Germania au realizat studii pe întregul teritoriu al Mării Baltice și au compilat datele obținute și exemplele practice pentru agricultura sustenabilă și a societăților alimentare. Sub coordonarea profesorului Artur Granstedt de la Universitatea Södertörn din Suedia, au luat naștere cele 3 concepte: Agricultura Ecologică Regenerativă, Societățile Alimentare Sustenabile și Dieta pentru o Baltică Curată. ”Am observat că avem nevoie să aducem la scară totul și să implementăm rezultatele pe care le aveam”, își amintește Jostein. Această rescalare s-a realizat în următoarea etapă din 2010 – 2013 cu fonduri de la Interreg IVB. Cercetătorii s-au alăturat serviciilor de consultanță agriculturală din Suedia, Finlanda, Lituania, Estonia, Letonia, belarus, Germania, Polonia și Danemarca și au stabilit o rețea de ferme de demonstrații care să ajute să convertească mai multe ferme la agricultura organică. În același timp, mai multe municipalități s-au conectat la ideea unui sistem alimentar sustenabil. Având un start atât de promițător prin colaborarea de succes peste granițele multor țări, s-a stabilit Fundația Internațională BERAS în anul 2015. Scopul ei era ca de atunci înainte să dea mai departe cele trei concepte către cât mai multe regiuni.

Cele trei concepte care să transforme sistemele alimentare


Un fermier suedez în Järna (Suedia) își arată recolta dintr-o fermă ecologică reciclabilă. ©BERAS International

Primul și cel mai de bază concept al BERAS este Agricultura Ecologică Regenerativă (ERA). În agricultura de tip ERA, nutrienții sunt reciclați și circulați în interiorul fermei prin rotația echilibrată și diversă a recoltelor. Fermierii realizează acest lucru crescând diverse  recolte cu anumite caracteristici pe aceeași arie de sol în fiecare an și încorporând creșterea animalelor. Unele plante au nevoie de nitrogen din aer, altele au nevoie de fosfor din sol. Din când în când, îngrășământul natural provenit de la animale este aplicat ca fertilizator organic. Niciun fertilizator mineral sau pesticide nu sunt folosite, foarte puțini nutrienți scăpând în mediu. Un ghid EA (oferit în 8 limbi) este valabil pe websiteul BERAS International pentru a le oferi fermierilor informații cu privire la convertirea fermelor lor în ferme ERA.


„Dieta unui Baltic sănătos” a fost cu un succes nemaipomenit implementată în planurile alimentare ale municipiului Södertälje (Suedia) și a câștigat multe premii la nivel internațional. 24 000 de porții au fost servite zilnic, atât școlilor, cât și caselor de bătrâni. ©Matlust/Christian Ferm

Cel de-al doilea concept BERAS, Societățile de Alimentație Sustenabilă au ca obiectiv conectarea fermelor ERA și a fermierilor lor cu alți actori din lanțul alimentar precum distributorii, procesoarele, vânzătorii, consumatori și realizatorii politicilor și actorii societății civile. ”Am observat că pentru a porni lucrurile cu agricultura de o mai bună calitate și deci o alimentație de mai bună calitate, ar trebui să existe huburi de alimente locale”, spune domnul Hertwig. Prin stabilirea huburilor de alimente locale, consumatorilor li se garanteaza calitatea și proespețimea alimentelor organice printr-un lanț alimentar format din fermieri locali și afaceri, colaborând împreună pentru a oferi produse alimentare finale. Aceste huburi alimentare susțin fermierii și afacerile locale. Așadar, producția alimentară prietenoasă cu mediul este asigurată și se poate dezvolta pentru a crea comunități mai sustenabile.


60% din alimentele utilizate în ”Dieta unui Baltic sănătos” sunt organice și locale. Aici, un fermier recoltează fenel pe o fermă ecologică de reciclare din Järna (Suedia). ©BERAS International

Ultimul concept BERAS este ”Dieta unui Baltic sănătos” (DCB). DCB încurajează indivizii și comunitățile să consume alimente într-un mod în care să sprijine conceptele BERAS, spre exemplu produse locale, organice și de sezon, cu o proporție mai mică de carne. Schimbându-și obiceiurile alimentare, oamenii pot reduce eliberarea toxică de chimicale  ce se revarsă în Marea Baltică și în mediile din vecinătate, protejând așadar biodiversitatea și stimulând economia locală.

Ideile din regiunea Mării Baltice inspiră sistemele alimentare mondiale


Bucătari lituaniei, polonezi și spanioli au preparat mâncare conform ”Dietei pentru o Planetă Verde” la o conferință internațională ținută în Södertälje în mai 2014. ©URBACT „Diet for a Green Planet” / Christian Ferm

Conceptele sistemului alimentar BERAS au fost implementate cu succes în comunitățile din jurul Mării Baltice și în alte regiuni. În Suedia, fermierii care și-au convertit fermele în ferme de tip ERA și urmează conceptele BERAS au obținut producții mai mari, profit mai mare și și-au stabilit propriile huburi alimentare. Patru fermieri din Suedia care au colaborat pentru a crea o fermă de lactate au raportat un venit cu 20% mai mare comparativ cu sistemul standard organic. ”Credem că ceea ce am realizat cu BERAS pentru regiunea baltică ar putea fi un pas în față pentru agricultură, pentru sistemele alimentare și pentru societate, este un sistem alimentar cu abordare holistică.”, spune Jostein.


Partenerii de proiect vizitează o fermă ERA în Mollet del Vallès (Spania). Mollet del Vallès țintește să urmeze Södertälje și să implementeze propria Societate Alimentară Sustenabilă și să utilizeze produse organice obținute local în meniurile școlare. ©URBACT „Diet for a Green Planet”

O serie de orașe din Europa precum Lomza (Polonia), Moletai (Lituania) și Mollet del Vallès (Spania), au început de asemenea să implementeze conceptele Dietei unui Baltic Sănătos, îndreptând-o către direcția unei Diete pentru o Plantă Verde, finanțată de programul URBACT. La nivel internațional, conceptele sistemului alimentar BERAS s-au extins și în Republica Dominicană, Haiti și India. ”Nu avem o soluție- rețetă, avem doar o invitație de a lucra împreună pentru a dezvolta alimente sustenabile, iar alimentele sustenabile trebuie mereu realizate local”, spune Jostein.

În 2017, BERAS a fost selectat să devină partener principal într-o inițiativă de bază a Programului de Sisteme Alimentare Sustenabile a Națiunilor Unite (SFSP). Prin acest program, Națiunile Unite promovează la nivel global dezvoltarea durabilă în lanțul alimentar pentru a ne îndrepta spre un consum și o producție sustenabilă în sistemele alimentare. Este parte din măsurile de bază prin care se urmărește atingerea obiectivului cu numărul 12, ”Consum și Producție Sustenabilă” adoptat în 2015. SFSP utilizează experiențe reale ca bază pentru învățare și educația altor inițiative de a realiza sisteme alimentare mai sustenabile, dintre care BERAS IF are numeroase.


Pe websiteul BERAS International o colecție de rețete pentru Dieta unui Baltic Sănătos oferă inspirație și exemple pentru bucătari, centre alimentare și consumatori care vor să își prepare propriul meniu în conformitate cu conceptele dietei BERAS. ©URBACT „Diet for a Green Planet” / Christian Ferm

Viitorul

Domnul Hertwig crede că BERAS poate depăși stadiul de a transforma sistemele alimentare și să ajute la depășirea altor provocări globale. ”Conceptele BERAS constă în familie și în conceptele agriculturale care pot contribui pozitiv la atenuarea schimbărilor climatice, și avem și toate măsurile la dispoziție.” Jostein Hertwig insistă: „Finanțările sunt mereu prea scurte – ne-ar plăcea să revenim la Interreg într-o etapă ulterioară”.

Jostein Hertwig (BERAS International) and a colleague at the UN’s Food and Agricultural Organisation in Rome. (© BERAS International)
Pe websiteul BERAS International o colecție de rețete pentru Dieta unui Baltic Sănătos oferă inspirație și exemple pentru bucătari, centre alimentare și consumatori care vor să își prepare propriul meniu în conformitate cu conceptele dietei BERAS. ©URBACT „Diet for a Green Planet” / Christian Ferm