Un raport recent realizat de BiodivERsA – o rețea pan-Europeană care promovează cercetarea în aria biodiversității și a serviciilor ecosistemelor – explorează măsurile prin care să se realizeze creșterea rezilienței ecosistemelor, inclusiv monitorizarea indicatorilor cheie, punctele de turnură și strategiile de management sugerate.

Raportul oferă idei și recomandări cu privire la menținerea diversității speciilor de copaci din păduri prin Politica Agricolă Comună (PAC) și îmbunătățind mai departe ghidul Natura 2000 cu privire la managementul corpurilor acvatice.

Raportul intitulat „Măsurile de creștere a rezilienței ecosistemelor pentru a evita punctele de turnură” prezintă cum rezultatele date de proiectele TipTreeTIPPINGPOND și EC21C caracterizează punctele de turnură pentru două tipuri de ecosisteme, păduri și lacuri. De asemenea propune indicatori cheie care să monitorizeze aceste ecosisteme, anticipând punctele de turnură și sugerând managementul strategiilor vis-a-vis de schimbările climatice. Rezultatele acestor proiecte recomandă urmărirea și menținerea diversității genetice a speciilor de copaci forestieri, cu precădere prin Politica Agricolă Comună (PAC), și pe alocuri îmbunătățind ghidul Natura 2000 în aria acvaculturii și a managementului corpurilor acvatice.